Polecane strony
Get Adobe Flash player

Żywność wygodna

Pojęcie „żywność wygodna” pochodzi z angielskiego określenia „convenient food”. Niekiedy można spotkać się również z określeniem „żywność nowoczesna”. Cóż to takiego jest? Jakie cechy ma żywność wygodna? Czy jest ona dla nas dobra? Zacznijmy od początku.

Żywność wygodna (ang. convenient food) to taka żywność, którą możemy w łatwy, prosty oraz szybki sposób przygotować nie tylko w domu, ale także i poza nim, np. w pracy lub na działce. Oprócz tego taka żywność charakteryzuje się większą dyspozycyjności (tzn. łatwiej ją przechowywać, otwierać, obracać nią, etc). Ponadto żywność wygodną można stosować uniwersalnie, co oznacza, że dany produkt może być śniadaniem, obiadem, przystawką czy też kolacją. Żywność taka charakteryzuje się skróceniem lub nawet wyeliminowaniem niektórych faz produkcyjnych lub też przeniesieniem niektórych faz przygotowania żywności z domu do zakładu produkcyjnego. Poniżej podam parę przykładów żywności wygodnej:

1. Gotowa mrożonka zupy grzybowej – krojenie warzyw i przygotowanie odpowiednich proporcji  następuje w zakładzie produkcyjnym. Robiąc tradycyjnie zupę grzybową w domu zajęłoby nam to o wiele więcej czasu.
2. Gołąbki w słoiczku – cały proces produkcyjny przeniesiony do zakładu produkcyjnego łącznie z podgotowaniem produktu, który po wyjęciu ze słoika wymaga jedynie podgrzania.
3. Zupka typu „Gorący Kubek” – można go przygotować wszędzie, gdzie jest dostęp do pogrzania wody, może być stosowany jako część obiadu lub jako dodatkowy posiłek
4. Płatki śniadaniowe – łatwe i szybkie przygotowanie, wystarczy wsypać do mleka, łatwo zamknąć i przechować

Przykładów można mnożyć wiele. Rynek żywności wygodnej prężnie się rozwija, a tego rodzaju produkty zyskują spore uznanie wśród konsumentów. Przyczyn prawdziwego boomu na żywność wygodną jest wiele. Główną z nich jest fakt, że w ostatnich kilkudziesięciu lat rola kobiety w gospodarstwie domowym znacząco zmieniła się. W dobie równouprawnienia, bardzo duży odsetek pań pracuje z powodzeniem realizując się zawodowo. Oprócz tego narastające tempo życia zwłaszcza w większych miastach oraz aglomeracjach wytworzyło potrzebę przygotowania posiłków łatwych oraz szybkich. Bardzo popularne stało się również korzystanie z usług małej gastronomii, a wzrost zamożności społeczeństwa dodatkowo sprzyja kupowaniu żywności wygodnej. Oprócz tego, z czasem niestety zanikała tradycja prowadzenia kuchni „po staremu”, tradycyjnie z uwagi na spadek liczby osób w jednym gospodarstwie domowym (mówiąc bardziej kolokwialnie: dla dwóch osób czasem nie opłaca się gotować). Nie bez znaczenia na rozwój żywności wygodnej miał też fakt, że w społeczeństwie zaczęło przybywać ludzi starszych, którzy nie zawsze mają siłę na tradycyjne przygotowywanie posiłków.

Rozwój żywności wygodnej spowodował, że substancje dodatkowe do żywności zaczęły w niej odgrywać istotą rolę. W zależności od rodzaju żywności zastosowanie znajdują praktycznie wszystkie „dodatki” od emulgatorów, po stabilizatory, barwniki, substancje wypełniające, przeciwdziałające zbrylaniu czy też konserwanty. Korzystając zatem z dobrodziejstwa convenient food warto mieć świadomość, że wraz z pożywieniem do naszego organizmu trafiają substancje dodatkowe oznaczone przedrostkiem E. Nie oznacza to jednak, że każda żywność wygodna jest zła (spójrz na pierwszy przykład żywności wygodnej, w mrożonce nie powinno być substancji dodatkowych do żywności). Nie oznacza to także, że wszystko co wygodne i łatwe w przygotowaniu jest również złe. Miej jednak tą świadomość, że nadużywanie żywności wygodnej bogatej w „dodatki do żywności” jest niekorzystne dla Twojego zdrowia. Nic się nie stanie jak raz na jakiś czas skorzystasz z tego typu żywności. Wszystko jest dla ludzi, a tylko od Ciebie zależy czy będziesz racjonalnie się odżywiać czy może pójdziesz na łatwiznę.

Opublikowal WG w kategorii vademecum dnia 22 stycznia 2013.
Tagi: , , .
Komentowanie nie jest możliwe

Comments are closed.

Katalog stron WWW

Copyright © 2009-2016 All Rights Reserved PatrzCoJesz.pl
Zapoznaj się z Regulaminem korzystania ze strony

Używamy plików cookies w celach zapewnienia funkcjonalności strony oraz zbierania statystyk odwiedzin wyłącznie na użytek strony PatrzCoJesz.pl. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce.

Powered by Wordpress

kreacja: Robert Dee - tworzenie stron www