Polecane strony
Get Adobe Flash player

Wróżenie z talerza?

- Chodź do mnie, śmiało, śmiało, nie bój się – rzekła wróżka zachęcając Cię, abyś podeszła/podszedł bliżej.
– Weź z sobą swój talerz z obiadem, usiądź obok mnie i posłuchaj mojej wróżby – powiedziała spokojnie wróżka, a gdy ujrzała Twój talerz z jedzeniem zaczęła wróżyć.

Brzmi niewiarygodnie, ale czy wyobrażasz sobie, aby taka sytuacja naprawdę mogła mieć  miejsce? Czy można wróżyć z talerza? Z posiłku, który spożywasz na co dzień? Czy można w ogóle przewidywać przyszłość? „Wróżenie” z jednego posiłku byłoby zwyczajnym bajdurzeniem, ale… analizując to co się jadło i jak się jadło w ostatnim roku można przewidzieć co nam może zagrażać, albo już zagraża. Zanim przejdziesz do dalszej części tekstu zatrzymaj się na chwilkę, zamknij oczy i sięgnij pamięcią co dominowało w Twojej diecie przez ostatnie dwanaście miesięcy.Analizując swoją dietę, każdy kto ma minimalną wiedzę o zdrowym odżywianiu doskonale sobie zdaje sprawę z tego, że duży udział soli w diecie sprzyja nadciśnieniu, zaś dominujący udział tłuszczów zwierzęcych sprzyja rozwoju miażdżycy, itd, itd. Bardzo mało ludzi wie, że są pokarmy, które sprzyjają… depresji!

W ostatnich latach naukowcy są na tropie pokarmów, które zarówno sprzyjają jak i zmniejszają ryzyko wystąpienia depresji. Wykazano już, że witaminy z grupy B oraz kwasy omega-3 obniżają ryzyko wystąpienia zaburzeń depresyjnych. Warto zatem mieć na uwadze dietę śródziemnomorską.
Na tropie produktów sprzyjających depresji naukowcy nadal pracują. Według jednego z artykułów opublikowanych w Public Health Nutrition wykazano już, że na wzrost ryzyka zachorowalności na depresję duży wpływ mają fast foody, ale  nie tylko. Kolejnymi produktami, które sprzyjały depresji były tłuste wypieki cukiernicze do których śmiało możemy zaliczyć croissanty (tak, tak, te niewinnie wyglądające rogaliki mają dużo tłuszczu), różnego rodzaju pączki, donaty czy też ciastka kruche. Według wyliczeń naukowców, osoby które żywiły się głównie fast foodami i/lub wcześniej wymienionymi wyrobami cukierniczymi były o 36% bardziej narażone na depresję niż osoby, które sięgały po te produkty rzadko lub wcale.

Oczywiście nie tylko zawartość talerza sprzyja rozwojowi depresji. Bardzo ważny jest styl życia. Papierosy, wydłużony czas pracy, brak aktywności fizycznej; to wszystko również odgrywa dużą rolę na stan naszej psychiki, a to jeszcze nie wszystko. Sama depresja jest zaburzeniem afektywnym, a przyczyny jej powstawania są bardzo złożone. Dlatego właśnie częste jedzenie fast foodów samo w sobie nie wywoła depresji, jednak może być czynnikiem jednym z wielu, które będzie sprzyjać rozwojowi tej choroby. Warto zatem spożywanie fast foodów i tłustych wyrobów cukierniczych ograniczyć do minimum oraz mieć je pod kontrolą.

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) na depresję choruje 121 mln ludzi, zaś sama choroba jest uważana za jedną z głównych przyczyn inwalidztwa.

 

Opublikowal WG w kategorii ciekawoski dnia 17 listopada 2013.
Tagi: , , , .
Comments Off

Comments are closed.

Katalog stron WWW

Copyright © 2009-2016 All Rights Reserved PatrzCoJesz.pl
Zapoznaj się z Regulaminem korzystania ze strony

Używamy plików cookies w celach zapewnienia funkcjonalności strony oraz zbierania statystyk odwiedzin wyłącznie na użytek strony PatrzCoJesz.pl. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce.

Powered by Wordpress

kreacja: Robert Dee - tworzenie stron www