Polecane strony
Get Adobe Flash player

W jakiej temperaturze podaje się wino?

Historia wina jest wyjątkowo bogata. Dotychczas, najstarsze odkrycie dotyczące produkcji tego trunku to pieczęcie sumeryjskie z przed 3,5-4 tysięcy lat p.n.e. Przedstawiały one sceny uczt winnych. Prawdopodobnie pieczęcie były przeznaczone do znakowania naczyń z winem. Same zaś wzmianki o winorośli pochodzą z Gruzji z ok. 6 tysięcy lat p.n.e., ze zdobień z motywem winogron na fragmentach odnalezionych szczątków glinianych dzbanów. Sama produkcja wina jest bardzo skomplikowana. Wpływa ona w dużej mierze na smak oraz bukiet trunku. Oprócz technologii produkcji wina, duży wpływ na właściwości organoleptyczne ma również odmiana winogron oraz temperatura podawania gotowego już trunku. Jako zwykły konsument, mamy wpływ tylko na ten ostatni parametr.

Bez względu na to czy kieliszek jest bardziej lub mniej smukły, większy czy mniejszy, temperaturę podawania wina zależna jest od jego rodzaju. Temperatura wina nie pozostaje bez znaczenia. Nie jest to zwykła fanaberia, czy też jakaś ‚arystokratyczna’ tradycja. Zwyczajnie, inaczej smakuje wino białe wytrawne w temperaturze 10 niż w 25 stopni Celcjusza. Odpowiednia temperatura dobrana do każdego rodzaju wina jest gwarancją tego, że wino, które będziemy spożywać w pełni odda swój smak oraz niepowtarzalny aromat.

W najniższej temperaturze podaje się szampana. Optymalna temperatura podawania tego trunku mieści się między 5, a 8 stopni Celcjusza. Pamiętajmy, że trunek tego typu powinien być dobrze zmrożony, ale nie zamrożony, gdyż traci bardzo dużo ze swoich walorów organoleptycznych. Dlatego najlepiej butelkę przechowywać nie w zamrażalniku, lecz w specjalnym naczyniu z lodem, aby jedynie schłodzić trunek. Pamiętajmy także, że nie wolno dodawać lodu do szampana.

Wina białe podajemy w nieco wyższej temperaturze niż szampana. Musi ono być dobrze schłodzone, do temperatury ok. 8 do 10 stopni Celcjusza. Dotyczy to win białych wytrawnych, półwytrawnych oraz półsłodkich z zastrzeżeniem, że im słodsze wino tym jego temperatura powinna być niższa. W przypadku win różowych, optymalna temperatura serwowania jest już wyższa i sięga 10 do 14 stopni Celcjusza. Najwyższa, optymalna temperatura podawania przypada dla win czerwonych. Mieści się ona w przedziale między 16, a 18 stopni Celcjusza dla win wytrawnych jak i półsłodkich. Wszelkiej maści wina deserowe (czyli słodkie) najlepiej podawać w temperaturze pokojowej.

Oczywiście jest to dość uproszczony przykład optymalnych temperatur podawania win. Są pewne wyjątki jak wina ziołowe, czy też mocne typu madera (najlepiej podawać je schłodzone do 12 stopni Celcjusza). Zapewne domyślacie się, że wino czerwone wytrawne nie jest równe innemu rodzajowi z tej samej kategorii. W zależności od rodzaju wina, można by dla każdego rodzaju wina dobrać indywidualną temperaturę podawania, jednak w obrębie tej samej kategorii (np. wśród win czerwonych wytrawnych) różnice w optymalnej temperaturze serwowania wahałyby się od 1 do 3 stopni Celcjusza. Smakoszy, którzy są zainteresowani dokładnymi danymi odesłać muszę do specjalistycznych, dokładnych źródeł, zaś dla zwykłych smakoszy (takich jak ja :)) przygotowałem poniżej tabelkę z podsumowaniem wiadomości z tego artykułu (ot, taka, mała ściągawka).

Temperatura podawania win

Opublikowal WG w kategorii artykuły dnia 13 lipca 2009.
Tagi: , .
Comments Off

Comments are closed.

Katalog stron WWW

Copyright © 2009-2016 All Rights Reserved PatrzCoJesz.pl
Zapoznaj się z Regulaminem korzystania ze strony

Używamy plików cookies w celach zapewnienia funkcjonalności strony oraz zbierania statystyk odwiedzin wyłącznie na użytek strony PatrzCoJesz.pl. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce.

Powered by Wordpress

kreacja: Robert Dee - tworzenie stron www