Polecane strony
Get Adobe Flash player

Tanie znaczy dobre?

Na czym Polacy oszczędzają najbardziej? Ciężko odpowiedzieć na to pytanie bez wnikliwej analizy wydatków w jakimś dłuższym, określonym czasie. Jedno jednak jest pewne. Przeciętny Polak stara się oszczędzać na wszystkim. Kwestia oszczędzania dotyka również zakupy żywności.

Oczywiście nie każdego stać, aby kupić sobie kalmary czy też zajadać się ostrygami. Zauważyłem ostatnio, że zwykły, potencjalny konsument zwraca uwagę na cenę tego co kupuje do tego stopnia, że jest on głównym wyznacznikiem czy coś włożyć do koszyka, czy też nie. Producenci żywności zauważyli to samo co ja już dawno, starając się nadążyć za upodobaniami konsumenta. Jeżeli ludzie przychodzący do sklepu chcą kupić ser żółty za 10zł za kilogram to dlaczego nie stworzyć im takiego produktu? Cały problem polega na tym, że prawdziwy ser robi się z minimum 10 litrów prawdziwego mleka, więc taki ser nie może kosztować mniej niż przykładowo 15zł. W jaki sposób zrobić produkt tańszy? W przypadku sera żółtego wystarczy zamiast mleka dodać dużo tańsze tłuszcze roślinne.

Podobnie dzieje się z innymi produktami. Najczęściej faszeruje się je wodą zgodnie ze starą, obrazową zasadą: „Lej wodę pomału, nie żałuj materiału”. Oprócz tego cała gama dodatków do żywności o właściwościach hydrofilowych sprawia, że produkt jest w stanie utrzymać tej wody więcej.

Na tej całej sytuacji korzystają dyskonty spożywcze. Sama Biedronka odnotowała większe obroty o 1/3 w roku 2009 w odniesieniu do roku 2008. To o czymś świadczy. Jednocześnie, systematycznie kurczy się liczba restauracji, dla których nastały bardzo ciężkie czasy. Cała ta sytuacja wcale mnie dziwi. Konsument postanowił kupować jak najtaniej z uwagi na sytuację jaka panuje w naszej gospodarce. Płace rosną stosunkowo wolno, zaś rynek pracy jest wyjątkowo niepewny. Skoro ludzie mają mniej pieniędzy muszą na czymś oszczędzać.

Zastanawia mnie tylko jedna rzecz. Co stanie się, gdy Polacy zaczną zarabiać więcej? Czy konsumpcja wzrośnie, zaś najtańsze produkty (często „fałszowane”) będą cieszyć się mniejszą popularnością, czy może będziemy już skazani na to, że na półce w nabiałowym będzie gościć tylko i wyłącznie ser z stworzony z mieszanki mleka oraz tłuszczów roślinnych? Czas nam to pokaże.

Opublikowal WG w kategorii artykuły dnia 29 października 2010.
Tagi: , , , .
Komentowanie nie jest możliwe

Comments are closed.

Katalog stron WWW

Copyright © 2009-2016 All Rights Reserved PatrzCoJesz.pl
Zapoznaj się z Regulaminem korzystania ze strony

Używamy plików cookies w celach zapewnienia funkcjonalności strony oraz zbierania statystyk odwiedzin wyłącznie na użytek strony PatrzCoJesz.pl. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce.

Powered by Wordpress

kreacja: Robert Dee - tworzenie stron www