Polecane strony
Get Adobe Flash player

„Szybkie zupki”

Mogę się założyć, że w co drugim gospodarstwie domowym są robione zapasy zupek w proszku. Nie ważne, czy są to zupki dla paru osób, czy też tzw. „gorące kubki” czyli porcje dla jednej osoby. Niestety, w czasach kiedy żyje się szybko i intensywnie nie każdy ma czas, aby siedzieć godzinami w kuchni i gotować normalną zupę. To właśnie argument braku czasu sprawia, że zupki typu instant wkroczyły do naszych jadłospisów praktycznie na stałe. Jeżeli zupki w proszku spożywane są u Ciebie w sytuacjach awaryjnych, nie widzę powodów do obaw. Gdyby jednak przypadkowo tego typu produkt wkroczył do Twojego jadłospisu na stałe, radziłbym się poważnie zastanowić jakie skutki wywrze taka dieta na Twój organizm.

Zupki z torebki są banalnie proste do sporządzenia. Wystarczy zalać gorącą wodą, zamieszać i odczekać chwilę, aby cieszyć się ciepłym „posiłkiem”. Nie bez powodu słowo „posiłek” występuje w cudzysłowie. Tak naprawdę taka zupka ma znikome wartości odżywcze, a dodatkowo naszpikowana jest chemią w postaci wzmacniaczy smaku, zapachu oraz barwników. Wszystkie te składniki nie są wskazane dla naszego organizmu, dlatego jeżeli sytuacja nas do tego nie zmusza, darujmy sobie taki „posiłek”.

Bardziej popularne od zupek z torebki są kostki bulionowe. Znacznie one ułatwiają przygotowanie wywaru na zupę. Bardzo dobrze rozpuszczają się w wodzie. Warto jednak wspomnieć, że również w nich spotkamy chemię głównie w postaci glutaminianu sodu. Warto podkreślić, że ze względu na zawartość sodu w tego typu produktach, osoby z chorobami nerek oraz nadciśnieniem tętniczym powinny kontrolować ilość spożywanych zup wykonanych na bazie kostek bulionowych.

Co możemy spotkać w kostkach bulionowych i zupkach z torebki?

  • E 150c – karmel – nadaje zupkom ciemną barwę
  • E 621  – glutaminian sodu – najpopularniejszy składnik zupek, odpowiada za wzmocnienie smaku oraz zapachu
  • E 627 – guanylan sodu – nadaje smak mięsa
  • E 631 – inozynian sodu – daje odczucie pełności w ustach, wpływa na odczucie lepkości
  • E 635 – rybonukleotydy disodowe – wzmacniają smak i zapach (zaliczamy do nich również E 627 oraz E 631).
Opublikowal WG w kategorii artykuły dnia 24 września 2011.
Tagi: , , , , , .
Comments Off

Comments are closed.

Katalog stron WWW

Copyright © 2009-2016 All Rights Reserved PatrzCoJesz.pl
Zapoznaj się z Regulaminem korzystania ze strony

Używamy plików cookies w celach zapewnienia funkcjonalności strony oraz zbierania statystyk odwiedzin wyłącznie na użytek strony PatrzCoJesz.pl. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce.

Powered by Wordpress

kreacja: Robert Dee - tworzenie stron www