Polecane strony
Get Adobe Flash player

Substancje dodatkowe do żywności

„Dodatek do żywności” (substancja dodatkowa do żywności) oznacza każdą substancję, która w normalnych warunkach ani nie jest spożywana sama jako żywność, ani nie jest stosowana jako  charakterystyczny  składnik żywności, bez względu na swoją ewentualną wartość odżywczą, której celowe dodanie,  ze względów technologicznych, do żywności w trakcie jej produkcji, przetwarzania, przygotowywania, obróbki, pakowania,  przewozu lub przechowywania powoduje, lub można spodziewać się zasadnie, że  powoduje, iż substancja  ta  lub jej produkty pochodne stają się bezpośrednio lub pośrednio składnikiem tej żywności. (Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności).

Czy dodatki do żywności są potrzebne?
Tak. Są to substancje, które mają wiele zastosowań i dodawane są „nie bez powodu”. Ideą stosowania substancji dodatkowych w żywności jest fakt, że dodanie takiej substancji musi być technologicznie uzasadnione, zaś zamierzonego efektu, który daje nam dany dodatek do żywności  nie można uzyskać w żaden inny sposób. Jednocześnie takie zastosowanie substancji dodatkowych musi być uzasadnione z ekonomicznego punktu widzenia.
Dodatek substancji dodatkowej w żaden sposób nie może wprowadzać konsumenta w błąd. Ponadto, dodatek nie może stanowić zagrożenia dla zdrowia konsumenta przy zastosowanym poziomie (lub w jego zakresie), co musi być potwierdzone badaniami naukowymi.

W takim razie po co stosuje się dodatki do żywności?
Substancje dodatkowe do żywności stosuje się w celu:

  • zwiększenia efektywności produkcji
  • otrzymania nowych produktów, których wyprodukowanie bez dodatków żywności byłoby niemożliwe
  • wydłużenie przydatności produktów do spożycia poprzez ograniczenie działania drobnoustrojów, reakcji enzymatycznych oraz nieenzymatycznych oraz reakcji utleniania
  • otrzymania produktów stabilnych, których cechy jakościowe takie jak smak, zapach, tekstura czy barwa nie zmieniają się znacząco w czasie
  • podniesienie atrakcyjności produktów
  • ochronę składników odżywczych
  • otrzymania powtarzalności jakości produktów

Czy substancje dodatkowe znajdziemy w każdym produkcie?
Nie. Istnieje lista produktów do których dodawanie substancji dodatkowych do żywności jest zwyczajnie zabronione. Przepisy jasno określają, że nie można stosować dodatków do:

  • miodu pszczelego,
  • masła,
  • mleka pełnego, półtłustego i odtłuszczonego, pasteryzowanego i sterylizowanego, włączając sterylizację UHT, oraz pasteryzowanej śmietany i śmietanki,
  • niearomatyzowanych i bez dodatków smakowych, fermentowanych przetworów mlecznych zawierających żywe kultury bakterii,
  • maślanki naturalnej niearomatyzowanej lub bez dodatków smakowych, z wyjątkiem maślanki sterylizowanej,
  • naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych i wód stołowych,
  • żywności nieprzetworzonej,
  • kawy, z wyjątkiem aromatyzowanej kawy instant, i ekstraktów kawy,
  • herbaty w liściach niearomatyzowanej,
  • cukru oraz syropów: inwertowanego, glukozowego, jednowodnej oraz bezwodnej glukozy,
  • suchych makaronów, z wyjątkiem makaronów bezglutenowych lub makaronów przeznaczonych do diet niskobiałkowych,
  • niezemulgowanych olejów i tłuszczów pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego

Dodatek niebędący dodatkiem do żywności/substancją dodatkową.
Poniżej znajdują się substancje, które nie są uważane jako dodatki do żywności:

  • chlorek amonu,
  • kazeina oraz kazeiniany,
  • inulina,
  • osocza krwi,
  • żelatyny spożywczej,
  • hydrolizatów białkowych i ich soli, białka mleka i glutenu,
  • substancji pozbawionych funkcji technologicznej: aminokwasów i ich soli,  innych niż kwas glutaminowy, glicyna, cysteina i cystyna oraz ich sole,
  • baz gumy do żucia,
  • dekstryn białej lub żółtej, skrobi prażonej lub dekstrynowanej, skrobi modyfikowanej działaniem kwasów lub zasad, skrobi bielonej, skrobi fizycznie modyfikowanej i skrobi poddanej działaniu enzymów amylolitycznych,
  • produktów zawierających pektynę i pochodzących z wysuszonych wytłoków z jabłek, lub wysuszonych  skórek owoców cytrusowych lub pigwy albo ich mieszaniny,
  • substancji stosowanych w materiałach pokrywających lub powlekających, które nie stanowią elementu środków spożywczych i nie są przeznaczone do spożycia wraz z tymi środkami spożywczymi,
  • monosacharydów, disacharydów lub oligosacharydów oraz środków spożywczych zawierających te substancje, zastosowanych ze względu na swoje właściwości słodzące,
  • środków spożywczych, zarówno suszonych, jak i w formie skoncentrowanej, w tym środków aromatyzujących dodanych w trakcie produkcji wieloskładnikowych środków spożywczych, ze względu na ich właściwości aromatyczne, smakowe lub odżywcze wraz z wtórnym efektem barwiącym.

Jak podzielić możemy wszystkie dodatki do żywności?
Każdy z dodatków do żywności oznaczony jest literką „E” po której odczytać możemy numer charakterystyczny dla danego dodatku do żywności. Całą grupę tych substancji podzielono na:

  • Barwniki (E100 – E199)
  • Konserwanty (E200 – E299) [w przyszłości ukaże się link z listą]
  • Przeciwutleniacze (E300 – E399) [w przyszłości ukaże się link z listą]
  • Emulgatory oraz środki zagęszczające (E400 – E499) [w przyszłości ukaże się link z listą]
  • Inne – środki pomocnicze (od E500 – E599) [w przyszłości ukaże się link z listą]
  • Wzmacniacze smaku (od E600 – E699) [w przyszłości ukaże się link z listą]
  • Antybiotyki (E700 – E-799) [w przyszłości ukaże się link z listą]
  • Inne – środki słodzące, nabłyszczacze i inne (E900 – E-999) [w przyszłości ukaże się link z listą]
  • Zagęstniki, stabilizatory i inne (E1000+) [w przyszłości ukaże się link z listą]
Opublikowal WG w kategorii vademecum dnia 1 czerwca 2010.
Tagi: , , , , , , , , , , , .
1 komentarz

One Response to Substancje dodatkowe do żywności

  1. eme says:

    Warto byłoby jeszcze napisać, że dodatków nie stosujemy do wyżej wymienionej żywności, np. masła ze względów na fakt, iż bardzo łatwo w tych produktach byłoby przekroczyć ADI.

    A tak poza tym to artykuł znowu przypomina mi o tej całej pogoni za szmalem, bo jednak względy technologiczne i zdrowotne jakoś tak odchodzą na dalszy plan…

Katalog stron WWW

Copyright © 2009-2016 All Rights Reserved PatrzCoJesz.pl
Zapoznaj się z Regulaminem korzystania ze strony

Używamy plików cookies w celach zapewnienia funkcjonalności strony oraz zbierania statystyk odwiedzin wyłącznie na użytek strony PatrzCoJesz.pl. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce.

Powered by Wordpress

kreacja: Robert Dee - tworzenie stron www