Na polskich stołach warzywo to gości coraz częściej. Jest zdrowe, niskokaloryczne i ma bardzo korzystne działanie na nasz organizm. Warto zatem się pospieszyć i skorzystać z dobrodziejstw jakie niesie za sobą spożywanie szparagów. Niestety, sezon na to warzywo trwa krótko i mieści się w miesiącach maj oraz czerwiec. A dlaczego warto je jeść? Spróbujmy im bliżej przyjrzeć się.
Szparagi możemy podzielić na trzy rodzaje; białe, zielone oraz fioletowe. Kolor szparagów jest zależny od tego czy dorastają one w ciemności czy może w obecności słońca. Z tych trzech rodzajów tego warzywa najrzadziej spotykane są szparagi fioletowe, które charakteryzują się z całej trójki najintensywniejszym smakiem i aromatem. Warto pamiętać, aby kupować szparagi sprężyste oraz jędrne. Główka szparaga nie może się rozwarstwiać oraz nie może być brązowa (taki kolor sugeruje, że warzywo „pierwszą młodość” ma już za sobą).
Szparagi zawierają sporo kwasu foliowego, który korzystnie wpływa na układ krążenia oraz ma pozytywne działanie na kobiety w ciąży. Oprócz tego posiadają dużo asparaginy mającej wpływ na układ nerwowy. Szparagi są bogatym źródłem potasu oraz posiadają witamy B, C oraz K. 100g tego warzywa posiada ok 20 kalorii także można je jeść praktycznie bez ograniczeń (jedynie osoby zmagające się z kamieniami na nerkach muszą uważać ze względu na dużą zawartość puryn, które mogą prowadzić do gromadzenia kwasu moczowego w organizmie).
Na koniec ciekawostka: kilka wieków temu szparagi zaliczano do grupy afrodyzjaków, jednak żadne badania naukowe nie potwierdziły wpływu tego warzywa na libido zarówno u pań jak i u panów.
Źródło grafiki: wikipedia.org