Polecane strony
Get Adobe Flash player

Przetwory owocowe i warzywne

Dżemy, powidła, konfitury… Zapewne każdy, dorosły człowiek ma dobre skojarzenia na samą myśl o babcinych przetworach owocowych. Gęste od owoców dżemy wywołują uśmiech na ustach i tęsknotę za dawnymi czasami. Czym teraz są przetwory owocowe, które możemy spotkać na sklepowych półkach? Niestety, owoców w nich jest mało, są mocno rozdrobnione, a i same przetwory potrafią zawierać mnóstwo kalorii ze względu na dodatek preparatów zagęszczających, które co prawda skracają czas smażenia oraz duszenia owoców jednak ich obecność powyższa wartość kaloryczną produktu końcowego.

Kaloryczność jest to jedna z cech, którą powinniśmy kierować się przy wyborze przetworów owocowych. Warto podkreślić, że podstawą przetworów owocowych jest cukier. Jego odpowiednia ilość sprawia, że rozwój większości bakterii w produkcie jest niemożliwa. Na rynku istnieją również produkty o obniżonej kaloryczności.

Czego zatem możemy się spodziewać w dżemach, powidłach i konfiturach? Najczęściej do przetworów owocowych dodawane są substancje zagęszczające. Bardzo popularna jest pektyna (E 440) oraz guma guar (E 412). Oprócz tego możemy spotkać regulatory kwasowości w postaci kwasu cytrynowego (E 330) oraz cytrynianiu sodu (E 331).

Jeżeli chodzi o obecność substancji dodatkowych do żywności w przetworach warzywnych to niestety jest już gorzej niż w przypadku przetworów owocowych. Choć w różnego rodzaju przetworach warzywnych mamy warzywa, które w większości zachowują swe walory zarówno smakowe jak i zdrowotne to niestety towarzyszą im często substancje konserwujące. Tutaj dominuje sorbinian potasu (E 202) oraz benzoesan sodu (E 211). Obie te substancje mają silne właściwości konserwujące. Eliminują rozwój przede wszystkim pleśni oraz drożdży. Utrudniają również w mniejszym stopniu rozwój bakterii. Oprócz ww. dodatków spotkać można substancje zagęszczające w postaci gumy guar (E 412) oraz substancje słodzące (np. sacharynę; E 954).

To jednak nie koniec „niespodzianek”. Większość różnej maści sałatek warzywnych są zatopione w majonezie, śmietanie lub oleju przez co takie przetwory warzywne stają się istną bombą kaloryczną. Na rynku pojawiło się wiele rodzajów takich sałatek. Nie będę ukrywał, że jest to „żywność wygodna”. Warto jednak zastanowić się czy na pewno takie produkty powinny się znaleźć w naszej, codziennej diecie.

Opublikowal WG w kategorii artykuły dnia 2 czerwca 2012.
Tagi: , , , , .
Komentowanie nie jest możliwe

Comments are closed.

Katalog stron WWW

Copyright © 2009-2016 All Rights Reserved PatrzCoJesz.pl
Zapoznaj się z Regulaminem korzystania ze strony

Używamy plików cookies w celach zapewnienia funkcjonalności strony oraz zbierania statystyk odwiedzin wyłącznie na użytek strony PatrzCoJesz.pl. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce.

Powered by Wordpress

kreacja: Robert Dee - tworzenie stron www