Polecane strony
Get Adobe Flash player

Polska kiełbasa – powód do dumy czy wstydu?

Wśród konsumentów panuje powszechnie znana opinia, że Polska szczyci się produkcją bardzo dobrych kiełbas. Wcale mnie taka opinia nie dziwi, gdyż jeszcze parę lat temu można było w łatwy sposób dostać dobrą kiełbasę prosto z gospodarstwa wiejskiego, gdzie gospodarz ubijał zwierzaka i dalej tak obrabiał mięso, aby otrzymać produkt taki, jaki potrzebuje. Oczywiście wspomniany gospodarz nie używał ani skrobi, ani białka sojowego, ani konserwantów. Obecnie dostać prawdziwą kiełbasę wiejską jest bardzo trudno. Co gorsza, większość konsumentów nie wie jak smakuje prawdziwa, wiejska kiełbasa, bo to co znajduje na pólkach sklepowych ma się nijak do tego co można znaleźć w niektórych prywatnych bądź agroturystycznych gospodarstwach.

Niestety, nasza rodzima kiełbasa zeszła mocno na psy. Dostępna jest zwykle wersja posiadająca w swoim składzie MOM czy też dodaną słoninę. Wszystko jest tak z sobą wymieszane, aby „trzymało się kupy”. Dodatkowo dodawane są substancje chłonące wodę, aby zwiększyć wydajność produkcji. Producenci oszukują również na wędlinach. W tym roku wzrósł prawie dwukrotnie odsetek fałszerstw wykrytych przez Inspekcję Handlową, co o czymś świadczy.

Kryzys, jeżeli chodzi o polskie wędliny oraz kiełbasy widać bardzo dobrze na przykładzie… ich nazw! Wszystko wskazuje, że producentom bardzo marzy się powrót do przeszłości. Spójrzcie na to sami: kiełbasa wiejska, kiełbasa spod strzechy, szynka babuni, szynka dziadka, szynka prastara, szynka z beczki, szynka Gierka… to wszystko to nazwy, jakie możecie spotkać na swojej, konsumenckiej drodze. Oczywiście owe produkty mają się nijak do tych produkowanych jeszcze parę lat temu.

Mam nadzieję, że z czasem ta sytuacja się zmieni. Nadzieją jest rosnący trend do żywności ekologicznej, najmniej przetworzonej oraz do zdrowego trybu życia. Mam również nadzieję, że świadomość konsumentów będzie ciągle rosła i już niebawem, przed wsadzeniem takiej kiełbasy spod strzechy do koszyka, konsument zada sobie tyle trudu, aby sprawdzić skład tego co kupuje.

Opublikowal WG w kategorii artykuły dnia 9 września 2010.
Tagi: , , , .
1 komentarz

One Response to Polska kiełbasa – powód do dumy czy wstydu?

  1. Gitex says:

    Mocne jednak prawdziwe (niestety) słowa które opisuje redaktor. Polska kiełbasa czy też wędlina liczy na zadowolenie konsumentów kosztem ich zdrowia…

Warto stosować- niedobór żelaza dieta , warto konsultować się z lekarzem.
Katalog stron WWW

Copyright © 2009-2016 All Rights Reserved PatrzCoJesz.pl
Zapoznaj się z Regulaminem korzystania ze strony

Używamy plików cookies w celach zapewnienia funkcjonalności strony oraz zbierania statystyk odwiedzin wyłącznie na użytek strony PatrzCoJesz.pl. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce.

Powered by Wordpress

kreacja: Robert Dee - tworzenie stron www