Polecane strony
Get Adobe Flash player

Odszyfrowujemy „znaki E” na etykietach żywności

Niestety, duża część konsumentów w ogóle nie zwraca uwagi na etykiety, z których może dowiedzieć się co tak naprawdę kryje się w produkcie. Naprawdę warto spojrzeć chociaż czasem na skład danego artykułu spożywczego. Ja, osobiście już nie raz wytrzeszczałem oczy ze zdziwienia, jak na etykiecie zwykłego napoju gęstym maczkiem zostało zapisanych kilkadziesiąt składników, zajmując niemalże połowę etykiety. Zachęcam zatem do zapoznawania się z informacjami na etykiecie.
Nieliczni, którzy czytają etykiety, mimo wszystko nie wiedzą, jaki to składnik kryje się pod oznaczeniem E 300 czy E 400. Prawo Unii Europejskiej wyraźnie nakazuje, aby składniki zawarte w danym artykule spożywczym były oznaczone odpowiednio literką E oraz trzycyfrową liczbą (pierwsza cyfra oznacza przynależność do danej grupy substancji, dwie kolejne oznaczają jej pochodzenie). Warto dodać, że pod tajemniczym oznaczeniem może kryć się substancja zupełnie naturalna, nieszkodliwa dla naszego zdrowia.

Podział ze względu na rodzaje substancji

Pierwszą grupą związków są barwniki. Używane są dosyć często. Kolor danego produktu podkreśla jego apetyczność. Chętniej sięgniemy po różowiutką szyneczkę, niż po jakąś zupełnie bladą. Oprócz wędlin, barwniki dodaje się do masy słodyczy dostępnych na rynku, ale także i do napojów oraz nabiału. Drugą grupą są środki konserwujące. Jak łatwo się domyśleć, stosowane są one po to, aby dany produkt spożywczy charakteryzował się długim terminem ważności. Dzięki tej grupie środków, minimalizowany jest szkodliwy wpływ pleśni oraz bakterii na dany produkt. Stosując środki konserwujące możemy przedłużyć termin ważności danego produktu nawet o kilka miesięcy. Grupa soli i kwasów ma za zadanie głównie przeciwdziałać procesom utleniania (grupę tą można nazwać przeciwutleniaczami). Używając niektórych soli, bądź kwasów ograniczyć można wpływ tlenu na żywność dzięki czemu zachowuje ona dłużej smak oraz zapach. Niektóre sole i kwasy mogą pełnić również rolę emulgatora. Równie popularną grupą są środki zagęszczające. Zwykle są to jakieś pochodne białek albo cukrów o zdolnościach żelujących. Te środki często stosowane są przy produkcji żywności niskokalorycznej. Do grupy dodatków różnych, zaczynających się od oznaczenia E 500 znajdują się przeróżne substancje, np. krzemian sodu (substancja przeciwzbrylająca) czy też wodorotlenek wapnia (substancja wiążąca; tekstrurotwórcza). Grupa środków wzmacniających smak i zapach jest wyjątkowo ważną grupą w żywności. Działając na te zmysły zachęcamy potencjalnego konsumenta do nabycia danego produktu. Oczywiście, można wzmacniacz smak żywności o ledwo wyczuwalnym posmaku, ale można także zamaskować niepożądane posmaki. Ostatnią grupą są substancje słodzące i glazurujące. Głównie stosowane są one do produkcji gum czy też żywności o obniżonej kaloryczności.

Zapewne wielu konsumentów nie raz zastanawiało się, czy dany związek chemiczny, E XYZ nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie. Pocieszyć mogę, że wszelkiej maści związki chemiczne stosowane w produkcji żywności są stosowane z reguły w ilościach nie wpływających znacząco na nasze zdrowie. Producenta żywności obowiązuje zasada ‚użyt tyle ile potrzeba’, czyli jak najmniej dla uzyskania danego efektu. Mimo to warto mieć świadomość, że jeżeli coś nie szkodzi ogółowi danej populacji, to nie oznacza, że akurat nam może to nie zaszkodzić. Dlatego warto wystrzegać się żywności, w której jest spory udział związków pochodzenia syntetycznego. Każda substancja może wywołać u nas reakcję uczuleniową. Jest to kwestia indywidualna i tak samo różne mogą być objawy uczulenia. Dlatego warto wiedzieć co nam szkodzi, a co nie. Jednocześnie nie bójmy się „wszystkiego co E”. Pod tymi znakami kryją się również naturalne substancje (np. witamina C). Jestem pewien, że substancje stosowane powszechnie, a jednocześnie nie limitowane prawnie stanowią znacznie większe zagrożenie dla naszego zdrowia niż wszystkie substancje z oznaczeniem E. Co w takim razie jeść? Polecam wszystkiego z umiarem, unikając żywności powszechnie uznawanej za niezdrową.

Na koniec zadam Wam pytanie. Jakie to substancje nie są prawnie limitowane, a stanowią dla nas spore zagrożenie zdrowotne? Odpowiedzi piszcie w komentarzach.

Opublikowal WG w kategorii artykuły dnia 8 sierpnia 2009.
Tagi: , , , , , , , .
Comments Off

Comments are closed.

Czy wiesz coś więcej na ten temat: torbiele objawy , wiedziałeś o tym.
Katalog stron WWW

Copyright © 2009-2016 All Rights Reserved PatrzCoJesz.pl
Zapoznaj się z Regulaminem korzystania ze strony

Używamy plików cookies w celach zapewnienia funkcjonalności strony oraz zbierania statystyk odwiedzin wyłącznie na użytek strony PatrzCoJesz.pl. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce.

Powered by Wordpress

kreacja: Robert Dee - tworzenie stron www