Polecane strony
Get Adobe Flash player

Które mleko najlepsze?

Zapewne bardzo niewielki odsetek ludzi zwraca uwagę na opakowanie żywności, by przeczytać o składzie danego produktu, czy też zapoznać się z tabelką obrazującą ilość kalorii oraz składników odżywczych. W przypadku mleka spotykanego na polskim rynku, nie dowiemy się niestety ile jest w nim witamin czy też wapnia. Warto zatem zapoznać się chociaż z tabelką informującą o ilości danych składników odżywczych. Zdecydowanie najlepiej spożywać mleko, które ma jak najmniej kalorii. Jako, że tego typu asortyment jest zróżnicowany pod względem zawartości tłuszczu oraz metody utrwalenia, biorąc pod uwagę aspekt zdrowotny  najbardziej interesuje nas  zawartość tłuszczu. Warto podkreślić, że osoby dorosłe powinny pić mleko o zredukowanej zawartości tłuszczu mlecznego, ponieważ jest on nośnikiem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jeżeli pijecie mleko z bardzo niską zawartością tłuszczu, to niestety pijecie praktycznie lekko „zabieloną” wodę bez żadnych wartości. Tak, drogi Czytelniku, to nie jest mit, a szczera prawda. Tłuszcz jest niezbędny do utrzymania pewnych witamin rozpuszczalnych tylko i wyłącznie w tłuszczach, np. witaminy D, bez udziału której wapń dostarczany wraz z mlekiem nie zostanie przyswojony przez nasz organizm. Dlatego, jeżeli ktoś pije mleko z zerową zawartością tłuszczu w nadziei, że jest ono zdrowym i zarazem bogatym źródłem wapnia, to niestety jest w dużym błędzie.

Konsumenci ceniący sobie smak mleka, będą głównie zwracać uwagę nie na zawartość tłuszczu (choć na pewno takie osoby nie kupią mleka o zerowej zawartości tłuszczu z uwagi na fakt, że jest on jednoczenie nośnikiem smaku), a na metodę utrwalenia mleka. Kto pił kiedykolwiek mleko świeże prosto od krowy doskonale zdaje sobie sprawę z tego, jak ogromna różnica jest w smaku między mlekiem „prosto od krowy”, a mlekiem z kartonika ze sklepowej półki.

Najłatwiej dostępnym mlekiem na naszym rynku to mleko UHT. Nazwa wywodzi się od metody utrwalania Ultra High Temperature, polegającej na krótkotrwałym działaniu wysokiej temperatury. Surowiec ogrzewany jest przez 2 do 6 sekund w temperaturze 135-150 st. C, a następnie szybko schładzany. Dzięki takiej operacji zostają zabite wszystkie mikroorganizmy. Mleko zamknięte w szczelnym opakowaniu może być przechowywane nawet przez 6 miesięcy w temperaturze do 25 st. C. Na skutek procesu UHT dochodzi do ok. 20% strat kwasu foliowego oraz witamin z grupy B. Mleka UHT nie musimy przegotowywać przed spożyciem.

Kolejną metodą utrwalania mleka jest pasteryzacja. Jest to również operacja termiczna, polegająca na ogrzewaniu mleka przez 15 sekund w temperaturze minimum 72 st. C. Pasteryzacja ogranicza rozwój mikroorganizmów, dlatego warto je przed spożyciem przegotować (po przegotowaniu, straty witamin są bardzo zbliżone jak w przypadku mleka UHT).

Mało popularne jest mleko mikrofiltrowane. Nie poddawane jest ono żadnej obróbce termicznej, dzięki czemu jego smak jest bliski mleka świeżego, prosto od krowy. Niestety, tego rodzaju asortyment cieszy się bardzo małą popularnością, ze względu na niską trwałość oraz dość wysoką cenę w porównaniu z mlekiem pasteryzowanym czy też UHT.

Co powinniśmy wiedzieć jeszcze o mleku? Dzieciom polecane jest mleko z 3,2% zawartością tłuszczu, zaś dorosłym o obniżonym poziomie tego składnika do 1,5-2,0%. Pamiętajmy także o jednej, bardzo ważnej rzeczy. W przypadku, kiedy dziecko jest uczulone na białko mleka krowiego kategorycznie nie wolno podawać mu mleka w żadnej postaci. Substytucję tego składnika należy zastąpić specjalnymi preparatami w porozumieniu z lekarzem, bądź dietetykiem. Oprócz tego, dość spory odsetek naszego kraju, bo aż 10 do 15% Polaków, cierpi na niedobór laktazy, enzymu rozkładającego cukier mleczny w przewodzie pokarmowym. Osoby z niedoborem laktazy nie powinny spożywać świeżego mleka, jednak śmiało mogą rozkoszować się fermentowanymi przetworami mlecznymi w postaci kefirów, jogurtów, serów żółtych czy też twarogów.

Opublikowal WG w kategorii artykuły dnia 26 listopada 2009.
Tagi: , , , , .
Comments Off

Comments are closed.

Katalog stron WWW

Copyright © 2009-2016 All Rights Reserved PatrzCoJesz.pl
Zapoznaj się z Regulaminem korzystania ze strony

Używamy plików cookies w celach zapewnienia funkcjonalności strony oraz zbierania statystyk odwiedzin wyłącznie na użytek strony PatrzCoJesz.pl. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce.

Powered by Wordpress

kreacja: Robert Dee - tworzenie stron www