Polecane strony
Get Adobe Flash player

Jakość supermarketowych marek własnych

Jakiś czas temu UOKiK zbadał marki własne w super- i hipermarketach. Wyniki okazały się całkiem przyzwoite. 92% badanych produktów nie budziło żadnych zastrzeżeń. Firma badawcza Nielsen stwierdziła, że rynek marek własnych ciągle rozwija się. W marcu 2011 roku stanowiły one 12,8% sprzedaży w super- jak i hipermarketach. UOKiK stwierdził, że najgorzej wypadły marki własne pochodzące z sieci Kaufland oraz Lewiatan (11,2% zakwestionowanych produktów). Najlepiej wypadły marki z Lidla (5,1% produktów zawierało nieprawidłowości), Tesco (5,7%) oraz Biedronki (6,1%).

Pod pojęciem ‚nieprawidłowości’ kryje się wiele czynników, które miały wpływ na to, który produkt uznany był za „dobry”, a który za „zły”. Brano pod uwagę nie tylko jakość samych produktów, ale i odpowiednie oznaczenia na opakowaniu (m.in. gramatura, tabela z kaloriami, opis produktu, informacje o dacie przydatności do spożycia, etc, etc.).

Biorąc pod uwagę samą jakość oferowanych produktów pod własnymi markami, najgorzej wypadła marka E. Leclerc (aż 23,3% zakwestionowanych produktów), Kaufland (20,3%) oraz Polomarket (18,2%). Fantastyczny wynik uzyskała sieć Auchan. Żadna partia produktów nie została zakwestionowana. Carrefour uplasował się na drugim miejscu. Zaledwie 0,05% produktów budziło zastrzeżenia jeżeli chodzi o jakość.

Przeglądając produkty asortymentowo wypadają one w jednym przypadku gorzej, a w drugim lepiej. Przeglądając produkty mięsne okazało się, że 14,3% marek własnych budziło zastrzeżenia. Najczęstszym uchybieniem było zatajenie użycia fosforanów, które zwiększają możliwość wchłaniania wody, dodatek mięsa drobiowego do produktów nazwanych jako kabanosy wieprzowe lub do kiełbas jak i zaniżanie zawartości tłuszczu w produkcie.
Przetwory warzywne jak i owoce nie wypadły lepiej. Producenci zaniżali zawartość cukru jak i w niektórych przypadkach zatajali użycie kwasu sorbowego w przetworach oznaczonych jako ‚bez konserwantów’. Najgorzej wypadła konserwowana papryka. W jednej trzeciej badanych produktów znaleziono… martwe gąsienice! To jednak nie koniec. 7% przebadanych papryk uznano zwyczajnie za zepsute.

Na pocieszenie można dodać, że bardzo dobrze kontrolę zniosły soki, miody, wody oraz napoje, choć i w tej grupie produktów zdarzały się kwiatki. Przykładowo, na etykiecie jednego z miodów można było odczytać z jednej strony, że jest to miód lipowy, a z drugiej, że wielokwiatowy.

Opublikowal WG w kategorii artykuły dnia 19 marca 2012.
Tagi: , , , , , .
Komentowanie nie jest możliwe

Comments are closed.

Katalog stron WWW

Copyright © 2009-2016 All Rights Reserved PatrzCoJesz.pl
Zapoznaj się z Regulaminem korzystania ze strony

Używamy plików cookies w celach zapewnienia funkcjonalności strony oraz zbierania statystyk odwiedzin wyłącznie na użytek strony PatrzCoJesz.pl. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce.

Powered by Wordpress

kreacja: Robert Dee - tworzenie stron www