Polecane strony
Get Adobe Flash player

Gotowe sosy od kuchni

W większych miastach bez trudu możemy zauważyć, że tempo życia jest wysokie. Człowiek często pracuje ponad standardowe osie godzin, a i tak po pracy ma jeszcze milion rzeczy do załatwienia. W ostatnich latach królują wszelkiej maści dania gotowe, które wystarczy tylko odgrzać. Oprócz tego producenci żywności prześcigając się w produktach, które znacznie ułatwiają nam i przyspieszają przygotowanie potraw. W dniu dzisiejszym skupię się na masowo produkowanych sosach.

Generalnie sosy nadają potrawie duszę i potrafią znacząco wpłynąć na smak potrawy. Warto pamiętać, że są jednak kaloryczne. Tyczy się to przede wszystkim sosów produkowanych na skalę masową w słoikach. Większa ilość tłuszczu w słoiczku pełni rolę konserwanta. Drugą substancją konserwującą w tego typu produktach jest sól. Gotowe sosy są co prawda smaczne i „wygodne”, jednak pamiętajmy, że nie powinniśmy ich jeść zbyt często.

A co znajdziemy w sosach z torebki? Jeżeli kiedykolwiek czytałeś na odwrocie opakowania skład proszku z którego później jest przygotowany sos to zapewne zauważyłeś, że często ponad połowa składników to substancje dodatkowe do żywności z przedrostkiem „E”. I tak oto w sosach z torebki najczęściej możemy spotkać:

  • E 150c (karmel) – nadaje przyjemną, brązową barwę,
  • E 330 (kwas cytrynowy) – chroni przed jełczeniem tłuszczu,
  • E 621 (glutaminian sodu) – wzmacniacz smaku i aromatu,
  • E 627 (guanylan sodu) – wpływa na smak,
  • E 631 (inozynian sodu) – j.w.,
  • E 635 (rybonukleotydy disodowe) – wzmacniają smak,
  • E 1422 (skrobia modyfikowana) – zagęszcza sos i daje uczucie, że jest on bardziej tłusty

Oczywiście sosy nie składają się z samej chemii, więc oprócz powyższych dodatków do żywności spotkać możemy zwykłą mąkę, skrobię ziemniaczaną, naturalne aromaty, przyprawy, suszone warzywa, sól czy też ekstrakty drożdżowe.

Nie bez powodu wymieniłem te chemiczne jak i naturalne składniki sosu. Przyjrzyj się im uważnie. Jak pewnie zauważyłeś wszystkie te składniki połączone ze sobą stanowią niezłą dawkę kalorii, a niektóre sosy dodatkowo wprowadzają do naszej diety niepotrzebne wzmacniacze smaku i aromatu oraz sól. Jeżeli jednak sięgasz po tego typu żywność chciałbym, abyś wiedział…

Koniecznie zapamiętaj!
– wszystko jest dla ludzi, jednak nie stosuj za często gotowych sosów ponieważ dostarczają one dużo kalorii, soli oraz innych substancji (konserwantów, wzmacniaczy smaku, zagęstników), które naszemu organizmowi są zupełnie niepotrzebne
– kupując sosy kieruj się ich kalorycznością
– wybierając sos kieruj się opakowaniem. Sosy w słoiczkach mają zwykle niewielkie ilości dodatków do żywności w przeciwieństwie do tych z torebki

Oczywiście, nie byłbym sobą, gdybym nie polecił sosu… przygotowanego własnoręcznie. Niestety, trzeba troszeczkę się poświęcić zamiast gotowego produktu kupić surowce do jego przygotowania oraz poświęcić te pięć minut w kuchni dłużej. Tak jednak jest i zdrowiej i przyjemniej. Tylko nie wynajduj wymówek, że nie znasz żadnego przepisu na dobry sos. Wystarczy zajrzeć do internetu, aby znaleźć ich setki.

Smacznego!

Opublikowal WG w kategorii artykuły dnia 9 kwietnia 2012.
Tagi: , , , , , , , .
Komentowanie nie jest możliwe

Comments are closed.

Katalog stron WWW

Copyright © 2009-2016 All Rights Reserved PatrzCoJesz.pl
Zapoznaj się z Regulaminem korzystania ze strony

Używamy plików cookies w celach zapewnienia funkcjonalności strony oraz zbierania statystyk odwiedzin wyłącznie na użytek strony PatrzCoJesz.pl. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce.

Powered by Wordpress

kreacja: Robert Dee - tworzenie stron www