Polecane strony
Get Adobe Flash player

E 123 – Amarant

Charakterystyka dodatku do żywności

Oznaczenie: E 123.
Nazwa: Amarant (ang. amaranth).
Inne nazwy:  czerwień acydowa
Wzór chemiczny: C20H11N2Na3O10S3
Występuje w postaci: proszek koloru ciemnoczerwonego lub różowoczerwonego.

Wzór amarantu w postaci soli trójsodowej

Pochodzenie:
Amarant jest syntetycznym, organicznym barwnikiem azowym. Amarant zaliczamy także do barwników smołowych.

Cechy charakterystyczne.
Amarant charakteryzuje się bardzo dobrą wytrzymałością na światło oraz wysoką temperaturę. Swoją stabilność wykazuje w temperaturach do 120°C. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. Niektóre badania dowodzą, że amarant jest  czynnikiem mutogennym.

Jakie zastosowanie w przemyśle spożywczym?
Amarant  z uwagi na pożądane właściwości fizykochemiczne szerokie zastosowanie jako barwnik.

Gdzie można go spotkać?
Amarant jest stopniowo wycofywany z produkcji żywności, a jego zawartość w produktach spożywczych jest ograniczana do niezbędnego minimum. W niektórych krajach jego używanie do żywności jest całkowicie zabronione. Pomimo tego amarant możemy jeszcze spotkać w galaretkach, napojach alkoholowych niskoprocentowych, w kawiorze, dżemach, ciastach oraz płatkach śniadaniowych. 

Notka od PatrzCoJesz.pl:
Jako, że amarant jest barwnikiem azowym, to podobnie jak reszta dodatków do żywności z tej grupy może powodować nietolerancję do salicylanów. Oprócz tego amarant może niekorzystnie wpływać na płodność, a spożywanie tego barwnika przez kobiety w ciąży może powodować zmiany wrodzone u dziecka. Wpływ barwnika na zdrowie człowieka jest nadal przedmiotem wielu badań. W badaniach na szczurach udowodniono, że amarant jest czynnikiem kancerogennym. PatrzCoJesz.pl zaleca unikanie spożywania żywności z dodatkiem tego barwnika.

 

Wróć do listy barwników
Wróć do listy dodatków do żywności
Wróć do Vademecum




Opublikowal WG w kategorii artykuły dnia 19 kwietnia 2013.
Tagi: .
Komentowanie nie jest możliwe

Comments are closed.

Katalog stron WWW

Copyright © 2009-2016 All Rights Reserved PatrzCoJesz.pl
Zapoznaj się z Regulaminem korzystania ze strony

Używamy plików cookies w celach zapewnienia funkcjonalności strony oraz zbierania statystyk odwiedzin wyłącznie na użytek strony PatrzCoJesz.pl. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce.

Powered by Wordpress

kreacja: Robert Dee - tworzenie stron www