Polecane strony
Get Adobe Flash player

E 120 – Koszenila

Charakterystyka dodatku do żywności

Oznaczenie: E 120
Nazwa: Koszenila (ang. cochineal).
Chemiczna nazwa: koszenila, karmina, kwas karminowy, (C22H20O13)
Występuje w postaci: czerwony lub ciemno czerwony proszek (postać sypka) lub ciemnoczerwony koncentrat (postać płynna).

Wzór chemiczny kwasu karminowego

Pochodzenie:
Koszenila jest naturalnym barwnikiem pochodzenia zwierzęcego. Produkowana jest z odpowiednio przygotowanych owadów zwanymi czerwcami.

Cechy charakterystyczne.
Koszenila jest czerwonym, bardzo trwałym barwnikiem, który nie ulega degradacji pod wpływem czasu. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. Koszenila ze wszystkich naturalnych barwników jest najbardziej odporna na działanie wysokich temperatur, utlenianie  oraz działanie światła. Swoimi właściwościami pod tym względem przewyższa niektóre barwniki syntetyczne.

Jakie zastosowanie w przemyśle spożywczym?
Koszenila stosowana jest jako barwnik.

Gdzie można ją spotkać?
Ze względu na odporność barwnika oraz jego doskonałe właściwości ma on szerokie zastosowanie. Praktycznie może być zastosowany wszędzie tam, gdzie żywność posiada czerwony kolor, przykładowo od produktów mięsnych, wędliny, kiełbasy, po wyroby cukiernicze, kandyzowane owoce, chrupki, zupy. sery, konserwy oraz napoje alkoholowe.

Notka od PatrzCoJesz.pl:
Założę się, że większość konsumentów nie wie z czego pochodzi ten barwnik. Produkowany on jest z czerwca kaktusowego (Dactylopius coccus), w Polsce z czerwca polskiego (Porphyrophora polonica). Oznacza to, że spożywanie żywności z koszenilą jest nieodpowiednie dla wegan oraz wegetarian. W niektórych krajach stosowanie tego barwnika jest zakazane.
Jako, że koszenila powstaje z wysuszonych, a następnie zmielonych owadów czerwca, zanieczyszczenia w ekstrakcie uzyskanego barwnika mogą wywołać alergię, katar sienny, a nawet doprowadzić w skrajnych przypadkach do wstrząsu anafilaktycznego. Osoby zmagające się z astmą powinny unikać żywności z dodatkiem koszenili. Nie wskazane jest również spożywanie takiej żywności przez osoby uczulone na salicylany.
Koszenila oprócz przemysłu spożywczego ma szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym.

A tak wygląda nasz bohater tego wpisu – czerwiec kaktusowy:

Czerwiec kaktusowaty

 

Wróć do listy barwników
Wróć do listy dodatków do żywności
Wróć do Vademecum

Źródło grafiki: http://positivemed.com
Opublikowal WG w kategorii artykuły dnia 16 stycznia 2013.
Tagi: .
1 komentarz

One Response to E 120 – Koszenila

  1. Pingback: Barwniki jako dodatki do żywności PatrzCoJesz.pl

Katalog stron WWW

Copyright © 2009-2016 All Rights Reserved PatrzCoJesz.pl
Zapoznaj się z Regulaminem korzystania ze strony

Używamy plików cookies w celach zapewnienia funkcjonalności strony oraz zbierania statystyk odwiedzin wyłącznie na użytek strony PatrzCoJesz.pl. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce.

Powered by Wordpress

kreacja: Robert Dee - tworzenie stron www