Polecane strony
Get Adobe Flash player

E 102 – Tartrazyna

Charakterystyka dodatku do żywności

Oznaczenie: E 102
Nazwa: Tartrazyna (ang. tartrazine).
Chemiczna nazwa: żółcień spożywcza (C16H9N4Na3O9S2).
Występuje w postaci: jasno żółty proszek.

Wzór chemiczny tartrazyny
Rys. 1: Wzór chemiczny tartrazyny

Pochodzenie:
Tartrazyna jest syntetycznym, azowym barwnikiem.

Cechy charakterystyczne.
Tartrazyna charakteryzuje się intensywną, żółtą barwą bardzo zbliżoną do koloru cytryny. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie.

Jakie zastosowanie w przemyśle spożywczym?
Tartazyna stosowana jest jako barwnik.

Gdzie można ją spotkać?
Barwnik oznaczony jako E 102 najczęściej występuje w napojach, ciastach oraz ciasteczkach, polewach, zupach, galaretkach, w kukurydzy konserwowej, likierach, dżemach, sosach na bazie musztardy oraz w miodzie sztucznym. Ze względu na cenę tartrazyny oraz jej bardzo dobrą rozpuszczalność w wodzie jest dosyć popularna w żywności, a zwłaszcza w kolorowych napojach.

Notka od PatrzCoJesz.pl:
Żywność z tartrazyną nie powinna być spożywana przez osoby nietolerujące salicylanów oraz przez astmatyków (E 102 powoduje uwalnianie histaminy, która nasila objawy astmy). Stwierdzono również, że w obecności z benzoesanami wpływa na nadpobudliwość u dzieci. Barwnik może powodować uczulenie.

Wróć do listy barwników
Wróć do listy dodatków do żywności
Wróć do Vademecum

Źródło grafiki: 
Rys. 1: http://healthyalternatives.co.nz 
Opublikowal WG w kategorii vademecum dnia 28 kwietnia 2012.
Tagi: , .
Komentarze: 2
Katalog stron WWW

Copyright © 2009-2016 All Rights Reserved PatrzCoJesz.pl
Zapoznaj się z Regulaminem korzystania ze strony

Używamy plików cookies w celach zapewnienia funkcjonalności strony oraz zbierania statystyk odwiedzin wyłącznie na użytek strony PatrzCoJesz.pl. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce.

Powered by Wordpress

kreacja: Robert Dee - tworzenie stron www