Polecane strony
Get Adobe Flash player

Co spotkać możemy w wędlinach?

Ze wszystkich producentów żywności, producenci wędlin mają najszersze pole do popisu. Obecne regulacje prawne  pozwalają praktycznie na wolną amerykankę, dlatego kupując tego typu asortyment należy kierować się znaną już z polskich dróg zasadą ograniczonego zaufania. Nie zawsze to, co wygląda ładnie przez przeźroczyste opakowanie jest faktycznie zdrowie, dlatego warto kupować wędliny tylko od zaufanego producenta. Dokonując wyboru przy zakupie warto zwrócić uwagę na skład produktu. Unikajmy kupowania na wagę, jeżeli mamy wątpliwości co do producenta produktu.

Oprócz producentów, którzy potrafią do wędliny dosypać masę dodatków takich jak konserwanty, zagęszczacze, czy też barwniki, są także tacy, którzy optymalizując procesy produkcyjne, nie dość, że używają dodatków do żywności z rozwagą, ale także ich wyroby posiadają wysoką jakość. Ostatnio, niektórzy producenci deklarują minimalną zawartość mięsa w produkcie. Owa deklaracja ma częste zastosowanie przy parówkach. Gwoli jasności wspomnę, że wcale nie jest to dietetyczny produkt, zaś parówki mające w swoim składzie powyżej 80% mięsa należą zwykle do „tych lepszych”.

Co możemy spotkać w wędlinie oprócz mięsa oraz tłuszczu?
białko sojowe – białko roślinne, łatwo przyswajalne ale mogące działać uczulająco, stosowane do wędlin z uwagi na łatwość chłonięcia wody,
azotyn sodu (E250) - konserwuje wędlinę, utrwala jej kolor, zabezpiecza przed Clostridium botulinum oraz wytwarzanym przez nie jadem kiełbasianym. Może wchodzić w reakcje z białkiem tworząc rakotwórcze nitrozoaminy, dlatego stanowczo odradza się grilowania mięsa z tym dodatkiem,
askorbinian sodu (E301) – chroni przed reakcjami utleniania, pozwala zmniejszyć ilość środka peklującego (m.in. E250). Askorbinian sodu jest nieszkodliwy dla naszego organizmu,
izoaskorbinian sodu (E316) – ma podobne właściwości do askorbinianu sodu (E301), ponadto nadaje wyrobom jasnoczerwony kolor oraz przyspiesza proces peklowania,
mleczan sodu (E325) – spotykany głównie przy wędlinach w plasterkach, hamuje rozwój niektórych mikroorganizmów,
cytrynian sodu (E331) - utrwala konsystencję oraz barwę produktu,
karagen (E407) – zagęszcza produkt,
polifosforan sodu (E452i) – utrwala barwę, zatrzymuje wodę w produkcie,
glutaminian sodu (E621) – wzmacnia smak produktu, stosowany głównie w wyrobach typu light o obniżonej zawartości tłuszczu,
skrobia modyfikowana (E1422) – doskonale wiąże wodę, zagęszcza produkt oraz daje złudzenie, że produkt jest bardziej tłusty.

W jaki sposób poznać czy produkt jest „oszukany” czy nie?

Unikaj wędlin, gdzie producent nie ujawnia procentowej zawartości mięsa oraz wody w produkcie. Przypuszczać można, że producent celowo chce zataić tą informację! Kupuj wędliny od producentów, którzy nie mają nic do ukrycia.


Pamiętaj także, aby NIE GRILLOWAĆ mięsa peklowanego oraz wędzonego, ponieważ podczas obróbki termicznej tworzą się rakotwórcze nitrozoaminy. Na grilla najbardziej nadaje się mięso surowe.

Opublikowal WG w kategorii artykuły dnia 31 stycznia 2010.
Tagi: , , , , , , , , , , , .
Komentowanie nie jest możliwe

Comments are closed.

Katalog stron WWW

Copyright © 2009-2016 All Rights Reserved PatrzCoJesz.pl
Zapoznaj się z Regulaminem korzystania ze strony

Używamy plików cookies w celach zapewnienia funkcjonalności strony oraz zbierania statystyk odwiedzin wyłącznie na użytek strony PatrzCoJesz.pl. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce.

Powered by Wordpress

kreacja: Robert Dee - tworzenie stron www