Polecane strony
Get Adobe Flash player

Co jemy podczas kryzysu?

W ostatnich miesiącach sporo mówiono o kryzysie, jaki ogarnął nie tylko Polskę, ale i cały świat, a zwłaszcza Stany Zjednoczone. Z perspektywy zwykłego konsumenta mieszkającego w Polsce, kryzys nie jest jakoś bardzo widoczny. Autobusy jeżdżą jak jeździły, mięso w sklepach jest, ceny artykułów żywnościowych nie poszły drastycznie w górę. Z perspektywy pracownika lub osoby poszukującej pracę, można zauważyć już niepokojące symptomy. Biorąc gazetę z ogłoszeniami, śmiało można zauważyć, że ofert pracy jest znacznie mniej. W niektórych firmach zrezygnowano z premii oraz inwestycji, zaś Ci, którzy mają prowizje od sprzedaży również mogli odczuć na własnej skórze, że ciężko znaleźć potencjalnych nabywców na dane dobra. Najbardziej ucierpiała na tym branża motoryzacyjna, jednak nie o niej będziemy się rozwodzić.

Z ekonomicznego punktu widzenia, zwykły konsument nie posiada na tyle dużo środków, aby kupować dobra drogie, które przyniosłyby mu wiele satysfakcji.  W jaki sposób konsument próbuje zaspokoić swoje potrzeby, skoro nie stać go na duże przyjemności? Odpowiedź jest prosta. Zwyczajnie, próbuje sprawić sobie kilka mniejszych przyjemności, które dałyby podobny efekt co jedna duża przyjemność. Jaki produkt zatem jest najchętniej kupowany podczas kryzysu? Podpowiedź znajdziecie na wykresie poniżej (źródło: Commerzbank).

Kto zna podstawowe prawa ekonomiczne rządzące rynkiem (m.in. zależność między popytem, a podażą), ten wnioski dalej może wysnuć sobie sam. Przykład Stanów Zjednoczonych podany jest nieprzypadkowo. Kraj ten jak i Holandia są największym producentem jak i konsumentem czekolady, a jak wiadomo, kakao jest podstawowym surowcem do wyrobu czekolady. Korelacja ceny kakao z bezrobociem w U.S.A. mówi nam wyraźnie, że jak dzieje się w gospodarce źle, to konsument sięga po czekoladę, by w jakiś sposób zrekompensować sobie skutki kryzysu.

Myślę, że mało jest osób na świecie, które nie lubią czekolady. Jak już wspomniałem, głównym surowcem do jej wyrobu (a przynajmniej tak powinno być!) są ziarna kakaowe. Mocno gorzki smak kakao rozjaśnia umysł i nieco pobudza. Ziarna kakao bogate są w zbawienne dla naszego organizmu przeciwutleniacze (a dokładniej flawonoidy), które neutralizują wolne rodniki. Jak wiele dobrodziejstw płynących z głównego surowca czekolady, zależy już od schematu produkcji jaki zostanie zastosowany przy wyrobie czekolady. Choć sama w sobie ma często sporo kalorii pochodzących z cukru oraz tłuszczu, posiada sporo magnezu oraz wapnia. Ma ona jeszcze jedną bardzo charakterystyczną cechę; jest źródłem fenyloetyloaminy, dzięki której nasz nastrój ulega poprawie. Jest to związek występujący w naszym mózgu naturalnie, jednak jedząc czekoladę podnosimy sobie jego poziom, a tym samym poprawiamy nastrój. Pamiętajmy jednak o kaloriach, zbyt duże spożycie czekolady może nam zaszkodzić :)

Opublikowal WG w kategorii artykuły, ciekawoski dnia 28 kwietnia 2009.
Tagi: , , , .
1 komentarz

One Response to Co jemy podczas kryzysu?

  1. Kasyx says:

    Oj tak, czekolada to super sprawa :) Sam jadam ją całymi tabliczkami jak najdzie mnie ochota.
    Jednak te ceny kakao są niepokojąco wysokie. Czyżby szykowały się podwyżki cen wszystkich słodkości zawierających czekoladę?

Katalog stron WWW

Copyright © 2009-2016 All Rights Reserved PatrzCoJesz.pl
Zapoznaj się z Regulaminem korzystania ze strony

Używamy plików cookies w celach zapewnienia funkcjonalności strony oraz zbierania statystyk odwiedzin wyłącznie na użytek strony PatrzCoJesz.pl. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce.

Powered by Wordpress

kreacja: Robert Dee - tworzenie stron www