Polecane strony
Get Adobe Flash player

Afera mięsna

Zła wiadomość dla wszystkich zajadających się wędlinami. Reporterzy programu „Uwaga” natrafili na nieprawidłowości przy utylizacji zepsutych wędlin. Zwroty ze sklepów spożywczych, które trafiały do zakładu mięsnego Viola Meyer w Lnianie ponownie trafiały do produkcji. Jak się okazuje taki proceder jest dosyć powszechnie stosowanych w większości zakładów mięsnych. W takim wypadku chyba warto poważnie zastanowić się nad przejściem na wegetarianizm…

Schemat tego niecnego procederu był prosty. Mięso z kończącym się terminem ważności wracało do zakładu mięsnego, gdzie tam dokonywano selekcji. Jeżeli stare wędliny nadawały się jeszcze do produkcji to kierowano je do ponownego przerobu. W ten sposób do nowych produktów dodawano nawet do 20% starych wędlin. Zwroty ze sklepów opisywano nazwą wysortu handlowego. Zwykle dodawano go do gorszej jakości produktów typu wszelkiej maści kiełbas czy pasztetów.

Czy spożywanie wędlin w których w składzie mamy część mięsa przeżywającego drugą młodość nam szkodzi? Niestety tak. Ich niewielki dodatek do produkcji nie spowoduje, że od razu po spożyciu zatrujemy się. W starym mięsie możemy spodziewać się różnego rodzaju toksyn, które stopniowo będą podtruwać nasz organizm. Co gorsze, niektóre z nich potrafią się kumulować w organizmie człowieka przez co objawy regularnego spożywania „odświeżanych” wędlin mogą być odczuwalne nawet po kilku miesiącach. Spożywanie tego typu wędlin może doprowadzić nawet do uszkodzenia serca, nerek, a także powodować nowotwory.

Najgorsze w tym wszystkim jest to, że sprawujący kontrolę nad zakładem mięsnym Viola powiatowy lekarz weterynarii doskonale wiedział o całym procederze przymykając oko w zamian za łapówki. Mówiąc bardziej dosadnie; zarówno powiatowy lekarz weterynarii jak i zakład produkcyjny Viola z premedytacją truli ludzi w zamian za wyższe zyski (utylizacja starego mięsa kosztuje, a dodając je do nowych produktów zakład oszczędzał dodatkowo na świeżym surowcu). Polecam obejrzeć jeden z reportaży: http://uwaga.tvn.pl/414555,reportaze,kielbasa_wiecznie_swieza,wideo_detal.html

Na koniec mała rada. Niestety, przy obecnych przepisach i kontrolach zewnętrznych wychwycenie, który producent mięsa truje swoich konsumentów jest niezwykle trudne. Dodatkowo, nowe technologie, dodatki dodawane do wędlin skutecznie maskują nieprawidłowy wygląd czy też kolor. Tak naprawdę niemożliwe jest dla zwykłego konsumenta określenie czy dany produkt jest z domieszką starego mięsa czy nie. Ryzyko spożycia trującego mięsa możemy jednak ograniczyć na parę sposobów:

  • nie kupuj wędlin gorszej jakości w postaci kiełbas, mielonek oraz pasztetów; tam najłatwiej przemycić domieszkę starego mięsa,
  • nie kupuj mięsa mielonego; lepiej samemu zmielić, zawsze masz pewność, co jest w środku,
  • warto zastanowić się czy nie opłaca się robić wędlin i niektórych wyrobów samemu,
  • warto rozważyć przejście na wegetarianizm : )
Opublikowal WG w kategorii uwaga dnia 16 marca 2013.
Tagi: , , , , , , .
1 komentarz
Katalog stron WWW

Copyright © 2009-2016 All Rights Reserved PatrzCoJesz.pl
Zapoznaj się z Regulaminem korzystania ze strony

Używamy plików cookies w celach zapewnienia funkcjonalności strony oraz zbierania statystyk odwiedzin wyłącznie na użytek strony PatrzCoJesz.pl. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce.

Powered by Wordpress

kreacja: Robert Dee - tworzenie stron www